POST ARCHIVE

Jegyzet: ez a helyszín előzi meg a BePeriod megalapítását. Az alább felsorolt archívumot csak az évek múltán beiktatott erőfeszítések tiszteletére mutatják be. További aktuális anyagért látogasson el
BePeriod.

Üzenet olvasóinkhoz

2015-től újra közölni fogunk írásokat a ggurdjieff.hu-on. Szeretném megosztani önökkel, mi történt a színfalak mögött ez év eleje óta, amikor szüneteltetni kezdtük az újabb írások közlését, és ismertetném, hogy mindez hogyan érinti az ezután megjelenő írásainkat.

bővebben

Az alapozás – Annamaria

Jópár évvel ezelőtt, amikor elkezdtem érdeklődni mélyebben az ezoterikus ideák, spirituális növekedés és az önmagunkon való munka iránt, azt gondoltam, tudom, hogy mi után kutatok pontosan. Elképzeltem, hogy a spirituális fejlődés azt jelenti az én esetemben, hogy más emberré válok.

bővebben

Felismerés – Annamaria

A legnagyobb sokk az volt, hogy rájöttem, hogy amikor megpróbáltam más lenni, nem voltam kevésbé negatív, mint amilyenek a körülöttem levők voltak, hogy olyasmit tettem, amit nem akartam tenni, vagy valamit nem tettem meg, amire igazán vágytam, hogy megtegyem.

bővebben

Tudatos erőfeszítés – Annamaria

Ez a megértésem az erőfesztíések természetéről is. Sok időbe telik, állandó engedelmességet és ismétlést követel, addig , míg egy új dimenzió nyílik meg és az ajtó kitárul. Ezért van, hogy olyan sokan feladják az önmagukon való munkát és az utasítások követését: nem látnak azonnali eredményeket, vagy ha éppen kapnak is, többet és többet akarnak, anélkül, hogy megdolgoznának érte.

bővebben

Tudatos erőfeszítés – Levente

Ha valaki nem próbálta, talán nem is tudja, milyen nehéz „belülről” generálni egy tudatos erőfeszítést. Aki viszont próbálta, talán megtapasztalhatta, hogy nincs az égvilágon semmi másnak igazán értelme az életben.. Minden más csak „megtörténik”, ahogy Gurdjieff mondta…

bővebben

Gurdjieff a megszabadulásról, 3. rész – az ellenállás

Te mit tapasztalsz, amikor két percig megszakítás nélkül tudatos próbálsz lenni? Érzed-e, ahogyan Mára növeli az ellenállást? Meg tudod-e állítani az ő seregéből származó érzelmeket, gondolatokat és érzékleteket, mielőtt azok a hatalmukba kerítenek?

bővebben

Felismerés – Levente

Amikor ragaszkodunk egy megszokott élethelyzethez, vagy például valamilyen szabadidős tevékenységünkhöz, ami időnk nagy részét kitölti egy hétköznapon, akkor nehezen vesszük észre az átmenetet, hogy az a konkrét szokás, kapcsolat, munkahely, stb. vajon még mindig ugyanúgy segíti a fejlődésünket, vagy már csak a megszokás, a rutin köt bennünket az adott tevékenységhez vagy helyzethez?…

bővebben

Gurdjieff a megszabadulásról – I. rész

Gurdjieff a felébredést egy börtönből való szökéshez hasonlította. A börtön az ember saját alvása, a legfőbb erő pedig, ami őt bezárva tartja, nem más, mint hogy megfeledkezett saját fogságáról. Amíg az ember élvezi az őt megkötöző láncokat és bilincseket, amíg pont azokat a vonásait tartja sokra, amelyek fölébredését megakadályozzák, addig soha nem lesz képes megszökni….

bővebben