Annamária múlt havi cikke: Együttműködés
„Csakis öröm és bánat által tudunk meg valamit önmagunkról és sorsunkról. Megtanuljuk, mit kell tennünk és mi az,amit el kell kerülnünk.” Johann Wolfgang von Goethe

Nedves évszak van El Salvadorban. Minden zöld, párás, kisebb esők vagy éppen nagyobb zivatarok elég gyakran előfordulnak.
Amint az autónkkal egy kisebb emelkedőn hajtunk felfelé, a kerekek elkezdenek egy- helyben forogni és egy pillanatig semmere sem haladunk. Abban a pillanatban még a visszagurulás esélye is fennáll. Hirtelen egy “én” suhan át az agyamon: “Több súrlódásra van szükségünk!” Hm, sohasem gondoltam erre ezelőtt, ellenállás után kutatok ( ebben az esetben az út és a kerekek között), szándékosan!. Be kell vallanom, ez egyáltalán nem gépies, a súrlódásra mint hasznos dologra tekinteni!
Ami ezután történik , hogy a sofőrünk mozgási központja szintén felismeri ugyanezt a szükségletet, alacsonyabb fokozatba vált és valóban súrlódást iktat be a motor és a kerekek közé, finoman rálép a gázpedálra ismét és az autó megindul felfelé.
Ez érdekes! Vizsgáljuk meg közelebbről ezt a pillanatot és vegyük a Negyedik Út ideáit alapelvül, hogy megértsük,mi történik a különböző erők között!
“Newton fizikája szerint …minden erőnek van egy megegyező ellentétes ereje… A Hármas erő törvénye…minden megnyilvánulásban három erő vesz részt: Aktiv erő vagy a kezdeményező erő (Első erő), Passziv erő vagy az ellenálló erő (Második erő) és a semlegesitő erő (Harmadik erő),amely összekapcsolja az első kettőt… A harmadik erő az ellentétes dolgokat összehangolja, felhaszhálja az amúgy összeegyeztethetelen ellentéteket…

Tudatosnak lenni az Első erőre annyi, hogy tudjuk, mit akarunk, tudatosnak lenni a Második erőre annyi, tudni, mely nehézségek állnak utunkban, és tudatosnak lenni a Harmadik erőre ugyanabban az időben, hogy tudjuk, mit akarunk és mi áll annak ellen, mely egy idő után elér egy bizonyos megoldáshoz.” .” P. D. Ouspensky

A mi példánkban teljesen világos, hogy a motor az Első erő együtt azzal az óhajunkkal, hogy feljussunk az emelkedő tetejére. A Második erő az esős nap, az útviszonyok, a kerekek, melyek nincsenek előkészitve az évszakra vagy éppen, hogy öten ülünk az autóban.
Amikor a sofőr beiktatott egy kis súrlódást azáltal, hogy alacsonyabb fokozatba váltott, megtalálta a módját annak, hogy az Első és Második erők együttműködjenek, és ezáltal a Harmadik erő, a megoldás, megszületett ebből az együttműködésből.

“Ha nem azonosulunk egyikkel sem (Első és Második erők)…talán elkapunk egy pillanatot, amint a Harmadik erő csodaként belép, az Első és a Második erőket egy lehetséges kapcsolatba formálja, úgy, hogy azok többé nem tűnnek ellentétes erőknek, ellentétes konfliktusnak.” .” P. D. Ouspensky

A gépjármű motorja és az út közé bevezettük a megfelelő nagyságú súrlódást, amely lehetővé tette a járműnek, hogy a kivánt irányba elinduljon, felfelé. Világos, hogy enélkül az autó vagy megáll az út közepén és nem mozdul semerre problémát okozva azoknak az autóknak, amelyek el szeretnének haladni, vagy éppenséggel, visszagurul a lejtőn (amely engem ismét a Negyedik út ideájára emlékeztet, miszerint az evolúció természete olyan, ahol nincs megállás, vagy felfelé haladunk vagy visszesünk). Másrészről viszont, ha a súrlódás túl sok, fenáll a veszélye annak, hogy a motor elromlik, és ismét, az autó nem mozdul semmere.

“A Munka megtanit minket, hogy ha meglátjuk a Második erőt önmagunkban, el tudunk csipni egy kis pillanatot a Harmadik erőből, de először is meg kell látnunk az Első erőt.” .” P. D. Ouspensky

Talán ez volt a legfontosabb üzenet ebben a kis történetben, hogy megértsük érzelmileg, hogy a Második erő, a probléma, már önmagában foglalja a megoldást, vagy más szavakkal, fel tudjuk használni, hogy semlegesitsük az ellenálló erőket és megoldásra jussunk.

“Mindenkinek vannak nehézségei, de senki sem ismeri fel ezeket mint csupán a Második erőből eredőek , és fogyatékosságnak tartja őket, melyektől igazságtalanul kell szenvednie.” .” P. D. Ouspensky

Milyen egyszerű is megérteni innen, hogy nehézségek nélkül nincs mozgás, nincs változás és nincs fejlődés. A súrlódás elkerülhetetlen a változásért és szükséges elem, vagy ha éppen úgy tetszik, kimondatlan megegyezés az erők között, hogy együttműködjenek, együtt dolgozzanak, hogy életet adjanak valami magasabbnak.