A NEGYEDIK MÓD BEVEZETÉSE

A tudást megillető embernek önmagában kell tennie a kezdeti erőfeszítéseket, hogy megtalálja a tudás forrását, és megközelítse azt, kihasználva a segítséget és a jelzéseket, amelyeket mindenki megkap, de amelyet az emberek általában nem akarnak látni vagy felismerni. A tudás nem érheti el az embereket saját erőfeszítés nélkül.

George Gurdjieff

A Figyelem szintjei

A figyelmünk különböző szintjeit élhetjük meg egyetlen napon belül. A mindennapi tevékenységeink legtöbbje minimális figyelmet igényel, mint az öltözködés, evés vagy barátokkal és családtagokkal való érintkezés. Néhány másik tevékenység több figyelmet igényel; mint például egy könyv olvasása, egy email megfogalmazása vagy egy állásinterjú.
Ugyanakkor a figyelmet igénylő tevékenységeket nem csinálhatjuk másokkal együtt anélkül, hogy a . Nem olvashatunk könyvet telefonálás közben, nem írhatunk emailt miközben barátainkkal beszélgetünk, vagy állásinterjú közben nem lehet sms-ezni.
A figyelem különböző szintjein működünk

Figyelem és Akarat

A figyelmünk akaratunknak van alárendelve. Ha úgy kívánjuk, bármely tevékenységünket végezhetjük mégnagyobb figyelemmel. Figyelmesebbek lehetünk öltözködés közben, érzékelhetjük a ruha szövetének anyagát, jobban figyelhetünk az ingünk, a cipőnk és a nadrágunk színösszeállítására, stb. Figyelmesen étkezhetünk, minden falatot ízlelve, minden kortyot érezve, stb. De nem kell tudósnak lennünk valamilyen területen hogy meggyőződjünk arról, hogy több vagy kevesebb figyelmet is áldozhatunk a legegyszerűbb dolgoknak, és ez bizonyítja hogy: A figyelmünk akaratunknak van alárendelve.
Nincs szükség erőfeszítésre, hogy figyelmetlenül öltözködjünk; figyelmesen öltözködni erőfeszítést igényel. Nincs szükség erőfeszítésre, hogy figyelmetlenül együnk; az étel ízlelése erőfeszítést igényel. A figyelem szándékos, akaratlagos irányítása erőfeszítést igényel. Mindez érthetővé teszi, hogy ezeket az önmagunkra irányuló fejlesztő módszereket miért nevezte  Gurdjieff“A Munká”-nak.

Éberség és Tudatosság

George GurdjieffPeter OuspenskyA figyelem irányítása még nem a vége a Munkának; ez valójában olyan eszköz, ami által tudatossá válunk. Némely tanítás megkülönbözteti a tudatosságot a figyelemtől, és ez az ahol a Negyedik Út különbözik több más szisztémától. A Munkanem csupán azt jelenti, hogy figyelmesek vagyunk; hanem hogy tudatosak vagyunk, és a tudatosság valójában öntudatosság. George Gurdjieff ezt ön-emlékezésnek nevezte el. Peter Ouspensky megosztott figyelemnek. A legutóbbi időkben népszerűen úgy vált ismertté, min jelen lenni.